+40 356 177 278
contact@primariarecas.ro
|

Personalităţi marcante

Ion Cojar (1931-2009)

Ion Cojar (1931-2009)
Ion Cojar (1931-2009)

În cea mai frumoasă constelaţie a cerurilor de iarnă, (9.01.1931) la Recaş, a văzut lumina zilei, cel căruia destinul i-a hărăzit un drum deosebit în viaţă şi i-a purtat paşii departe de locurile natale. A fost actor, regizor, director la Teatru Mic din Bucureşti (1969-1972), director general al Teatrului Naţional I L Caragiale Bucureşti (1997-2001), profesor universitar la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. În anul 1999 i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare al comunei Recaş, iar în 2001 este decorat cu ordinul „Steaua României în grad de ofiţer”. În 2005 primeşte o diplomă de excelenţă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti la împlinirea a 50 de ani de activitate pedagogică, tot în acelaşi an i se acordă titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea de Artă Teatrala din Târgu-Mureş.

Chiar şi numai întâlnirile în gând cu domnia sa, sunt pentru noi, recăşenii, o veşnică sărbătoare a spiritului, pe care întotdeauna o salutăm, o preţuim şi ne străduim să o prelungim, de-a lungul fiecărei generaţii.


Elek Schwartz

Elek Schwartz
Elek Schwartz

Născut la Recaş în 1908. A bătut mingea la Recaş, a jucat la Clubul Atletic Timişoara, la Kadima, Formaţia Evreilor din Timişoara. A cunoscut consacrarea la marea echipă a Ripensiei Timişoara. În 1932, pleacă într-un turneu cu Ripensia la Paris, nu s-a mai întors niciodată în România. Se stabileşte în Franţa, unde îşi începe fabuloasa carieră de antrenor. În 1957, Elek, preia Naţionala Olandei timp de 7 sezoane. Din Olanda a plecat la celebra echipă Benfica Lisabona, pe care în 1965 a condus-o în finala Cupei Campionilor Europeni. Este primul antrenor român care a disputat o finală a Cupei Campionilor Europeni şi primul antrenor cărui i s-a spus mister. A murit în anul 2000.


Ioca Cosic

s-a născut şi a trecut la cele veşnice la Recaş. A lucrat în administraţia de stat, îndeplinind funcţia de notar comunal, a fost dascăl şi inspector şcolar. În contextul muncii culturale, a reînviat activitatea societăţii corale şi de lectură a croaţilor. A colaborat la periodice literare din ţară şi străinătate. A publicat zeci de colinde locale.


Emilia Lungu

Emilia Lungu
Emilia Lungu

A trăit la Recaş, este prima învăţătoare româncă din Banat, a înfiinţat în anul 1874 prima şcoală de fete în limba română din Banat. Este prima romancieră din literatura română, şi prima ziaristă profesionistă din Banat şi Ardeal. Este înmormântată la cimitirul din Calea Buziaşului din Timişoara. Pentru că nu a reuşit să obţină concesiuni pentru înfiinţarea şcolii de fete la Timişoara, Emilia Lungu a apelat la doctorul Pavel Vasici-Ungureanu şi la episcopul Meţianu din Arad şi, cu ajutorul acestora, a reuşit să înfiinţeze şcoala de fete într-un sat din apropierea Timişoarei, la Izvin, în 1874. Cu toate că nu absolvise cursurile de profil, datorită pregătirii ei superioare, ea a fost numită învăţătoare în noua şcoală, devenind astfel prima învăţătoare româncă din Banat. Timp de doi ani a predat la Izvin, timp în care a urmat şi cursurile Institutului pedagogic din Arad, iar după 4 ani a primit titlul de învăţătoare.


Francisc Nemes

Francisc Nemes
Francisc Nemes

A fost cel mai mare sportiv al clubului atletic din Recaş, obţinând de mai multe ori titlul de campion al României la 400 m plat; a fost medaliat cu aur la campionatele balcanice de atletism de la Atena din anul 1930. A făcut parte din Lotul Olimpic al României şi a participat la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936. A alergat în seriile probei de 400 m plat și a obținut cea mai bună performanță dintre atleții români.


Ilonca Neimann

Neobosit om de cultură, animatoare a mişcării culturale maghiare. A înfiinţat Clubul Femeilor Maghiare, a pregătit echipe de teatru în limba maghiară. Organiza întâlniri între generaţii.


Iosif Stitzl

S-a născut şi a trecut la cele veşnice la Recaş. A fost doctor. A consimţit atât cât a trăit la sacrificii sufleteşti şi materiale pentru a face din Recaş un puternic centru atletic. A fost preşedintele de onoare al formaţiei de pompieri şi al Clubului Atletic din Recaş. A pregătit echipe de atletism handbal şi fotbal. În 1936, a construit primul stadion din Recaş.


Martha Bugariu Kessler

Martha Bugariu Kessler
Martha Bugariu Kessler

Marea noastră artistă a cântat în toată Europa, în Statele Unite şi pe alte continente. S-a născut la Recaş în anul 1930 şi a trecut la cele veşnice în Bucureşti în anul 2000. Martha Bugariu Kessler a debutat în 1950 la Catedrala gotică din Sibiu, unde a interpretat partitura de alto din Missa în Si Minor de Bach, astfel a obținut postul de mezzosoprană în cvartetul vocal al Filarmonicii din Bucuresti, pe care l-a deținut timp de 30 de ani. A proiectat și a realizat un concert care a ilustrat cântecul popoarelor pe stiluri și epoci și a cutreierat lumea cu el de la Belgrad la Barcelona, de la Marea Roşie la Ierusalim, de la Paris în Crimeea, fiind primită cu respectul datorat marilor artişti. Şi-a păstrat cu discreţie şi stoicism secretul bolii care i-a măcinat neîncetat fiinţa. S-a stins din viaţă la 8 ianuarie 2000, la 69 de ani, strălucitoare şi înveşmântată în propria-i glorie. În oraşul ei natal, memoria sa este încă vie, chipul frumos al artistei, şade înrămat la loc de cinste în Muzeul de Istorie din Recaş alături de alte personalităţi.


Tass Antal (1876 -1937)

Astronom, conducătorul observatorului din Budapesta, director al Institutului de Cercetări Astrofizice din Ungaria.


Mihailich Gyozo – (1887- 1966)

Mihailich Gyozo
Mihailich Gyozo

Cel care a proiectat podul Decebal din Timisoara in 1909. A fost distins cu diplomă de onoare la expoziţia internaţională de la Paris din 1910. A fost o mare personalitate în domeniul construcţiilor, profesor la Universitatea din Budapesta, a proiectat poduri în Budapesta şi în Europa.


Sava Petrovici (1794 - 1857)

Pictor bănăţean, originar din Izvin, cel care a pictat iconostasul Bisericii Sârbeşti din cartierul Mehala Timişoara. A făcut parte din şcoala clasică bănăţeană. A fost un artist de mari posibilităţi technice, creaţiile lui păstrau liniile clasicismului și se apropiau de realitate. În Timișoara există numeroase portrete executate de el. În ceea ce priveşte viaţa sa, ştim doar atât că s-a născut în comuna Izvin la 1794, iar după căsătorie s-a stabilit în Timişoara-Fabric, apoi în Cetate, unde a murit la 9 Iunie 1857. O stradă din Timișoara îi poartă numele.


PRIMĂRIA ORAȘULUI RECAȘ

Calea Timișoarei nr. 86 Jud. Timiș, România